woensdag 31 oktober 2012


Arnhemse afvalheldjes…

Soms is het vet lachen in Arnhem. In de Arnhemse Koerier las ik onder de kop ‘Word jij een Arnhemse afvalheld?’ een vermakelijk tekstje waarin een schoolprogramma voor 2013 wordt aangekondigd om schoolkinderen bewust van afval te maken.
Lees en huiver: ‘De gemeente Arnhem vindt het belangrijk dat de Arnhemse jeugd inzicht heeft in de verschillende afvalstromen en hoe die te beperken door afval te scheiden en te hergebruiken.’

In de maanden februari en maart komen professionele acteurs (moest het onderwijs niet bezuinigen?), naar de scholen om voorstellingen en workshops te geven. Daarna moeten die kinderen binnen een maand de ‘meest ludieke (ludiek… het staat er echt! Zooo 1979) en effectieve acties bedenken om mensen te motiveren hun elektrische apparaten en spaarlampen gescheiden in te leveren, zodat ze goed gerecycled kunnen worden.’ Die ideetjes leggen ze vast in het Milieuheldenboek.
Afvalheldjes, Milieuheldenboek... Hoe modieuze, nietszeggende kultermen het woord 'held' devalueren tot nul...

Maar erger nog: kinderen afvalhelden? Kinderen die mensen gaan motiveren hun zooi gescheiden in te leveren? Een gotspe, meneer Sonneberg! Sinds kinderen zoveel geld te besteden hebben dat ze rond elke supermarkt een hangplek maken waar ze hun gekochte vette hap en mierzoete drankjes in blik naar binnen werken, hoopt het zwerfvuil zich op. Ik heb 15 jaar boven een AH gewoond, en echt, je wilt niet weten hoe makkelijk die koters hun blikjes en plastic afval van koekverpakkingen en chipszakjes letterlijk uit hun handen laten flikkeren. Afval? Milieu? Huh?



Op iedere straathoek in Arnhem te zien: de 'aanstormende
afvalheldjes' hebben weer eens hun rotzooi uit de handjes laten flikkeren.


Maar dan is het toch goed dat hen dit wordt bijgebracht? Nee! Althans: niet zo. Waarom tijd op school verknoeien aan weer eens een project? Laat ouders thuis vertellen over recyclen en spaarlampen, en ga die koters op school leren rekenen, lezen en schrijven! Als je ze soms hoort ‘praten’ is daar nog wat werk te doen.
Het probleem is dat ouders niet meer opvoeden. Dat ouders 'vriendjes' van hun 'lieve kindjes' willen zijn.
Vroeger (ja, vroeger ja!) kreeg je van pa of moe een fikse draai om je oren als je het waagde een snoeppapiertje op straat te gooien. Een bestraffend woord, het papiertje in je zak steken en thuis in de vuilnisemmer gooien. Bij recidive: straf herhalen en intensiveren.

Voordelen daarvan: 1. het bespaart het onderwijs veel geld; 2. er is op school meer tijd om les te geven in echte vakken; 3. ouders zijn weer ouders, kinderen zijn weer kinderen.
Daarom stel ik voor om de ouderwetse aanpak landelijk weer in te voeren in 2013. Ik noem het de NAPI 2013: de Nieuwe Arnhemse Pedagogische Inzichten 2013. Zo. Ook weer geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten