zaterdag 13 juli 2013


Zo houd je onze binnenstad top! 

Een weekendje Antwerpen. Altijd lekker. Maar in maart 2010 verbaasden mijn vrouw en ik ons over de vele leegstaande winkelpanden, dichtgetimmerde ramen en cafeetjes die waren gesloten. De crisis had er hard toegeslagen. Een treurige aanblik. Om dat nog 's effe verder in onze zieltjes in te wrijven, besloten we die avond geheel vrijwillig naar de film 'The Road' te gaan. Het verhaal speelt zich af in een desolaat Amerika waar een natuurramp of oorlog de mens heeft teruggeslagen in een soort verwilderde oervorm die leidt tot de ondergang. Lekker, zo'n weekendje Antwerpen... We prezen ons gelukkig dat het in Arnhem beter ging.

Maar nu, 3,5 jaar later, denk ik nog weleens aan dat weekendje terug. In onze binnenstad zijn de nodige zaken omgevallen of staan op omvallen. Wie oplet ziet in de winkelstraten de talloze zwarte gaten tussen de winkelpanden. Leegstand. Soms planken voor de ramen getimmerd, soms zijn 't gewoon open, gapende wonden. De crisis wordt zichtbaar. Ook de horeca begeeft 't: restaurant Zilli sloot vorige week z'n deuren, De Waag is failliet, het eettentje tegenover 't Moortgat is pleitos. Mooie boel. De bedrijvigheid rond de Mode Biënnale en pop up-winkeltjes die daarmee te maken hebben, zorgen nu voor reuring in de stad, maar het algemene beeld is niet best. Wat kunnen we doen om onze mooie en gezellige binnenstad weer een boost te geven?Naast Gamba (heerlijke haring!) een groot gapend gat. Wat zat hier eigenlijk?
Een schoenenzaak? Kledingzaak? Ik weet het niet eens meer. 


Leegstand in de Bovenbeekstraat.

 

Vrijdagavond, Jansplein. Geen terrasje meer bij restaurant Zilli. Slechts stilte.
Wat je ook vond van het restaurant: dit is treurig om te zien. 

 


Er zijn oplossingen!
Ik las in Adformatie, magazine voor reclame, marketing en media over een reddingsplan voor de Retail in 10 stappen.
1. Pick the right battle

Niet online shoppen, maar ontbrekend consumentenvertrouwen is de hoofdoorzaak. Helaas zegt de geïnterviewde er niet bij hoe dat op te lossen. Ik denk: die oplossing hangt ergens tussen Den Haag en Brussel. Want hoe kan een middenstander het consumentenvertrouwen verhogen? Iemand?
2. Accepteer: it's the economy, stupid

Stop met wachten op betere tijden, erken de nieuwe realiteit. Tja, leuk. En nu? Hoe erken je die nieuwe realiteit en houd je toch je zaak draaiende? Dat wordt in de volgende punten verteld.
3. Erken lokale verschillen
Er zijn te veel winkels, dus dat er winkels verdwijnen, is niet het probleem. Sommige steden groeien, andere krimpen. Bestaande businessmodellen tussen vastgoed en retail voldoen niet meer, er moet ruimte komen voor innovatie. In leegstaande panden kun je denken aan box-in-boxwinkels, waarin innovatieve ondernemers kunnen experimenteren met een vestiging.
Hmm, deze lijkt me voor Arnhem wel aardig: we zijn winkelstad voor Oost-Nederland, en hebben gelukkig veel innovatieve, creatieve, hoog opgeleide jongeren in de stad. Lijkt mij een mooie voor gemeente, winkelpandverhuurders en innovatieve jongeren gezamenlijk om dit op te pakken. Vraag is: wie begint? Voorzetje: een mooie taak voor de gemeente?
Ander idee: een compactere binnenstad, met leegstand aan de randen. Dat betekent dat winkels naar de binnenstad zouden moeten verhuizen.

4. Wees flexibel
Flexibele huurcontracten. Winkels die geen goede uitstraling meer hebben, kunnen door langlopende huurcontracten zelf geen kant uit en ze zijn slecht voor de binnenstad. Flexibele contracten kan dat voorkomen.
5. Discrimineer
Erken onderlinge verschillen. Standaardisatie was het devies, in de toekomst zal het maken van verschil belangrijk worden. Het aanbod zal zich aan de specifieke vraag moeten aanpassen. De combinatie van winkels moet in een straat goed op elkaar afgestemd zijn.
6. Combineer clicks & bricks
Ofwel: combineer op een slimme manier fysiek en online. Blijf als fysieke retailer je online kant uitbouwen, dat geeft meerwaarde. De verwachting is dat dit leidt tot een nieuw concept: click & collect-punten: klanten kunnen hun bestelling afhalen in een 'experience center' waar ze merkbeleving ervaren.
7 Focus op beleving
De experience centers gaan het worden. Klopt wat mij betreft. Ik mag graag even binnenlopen bij de Vitesse-winkel aan de Jansbinnensingel. Dat geeft een lekker geelzwart-gevoel. Al zou er veel meer aan beleving gedaan kunnen worden door er bijvoorbeeld via videoschermen actief aan Vitesse-gerelateerde spellen mee te kunnen doen. Doelschieten op Pietje Velthuizen, ofzo. Gaaf toch?
8. Verleid
Geurmarketing, location based-coupons, QP-codes, mobiele apps... buit al die mogelijkheden uit.
9. Investeer in innovatie

Belangrijke retailinnovaties: zelfscankassa, touchscreen-informatiepunt, interactieve paskamerhulp, smart paskamer, smart carts, betalen met vingerafdruk, mobiele apps en virtuele schappen. Pfff, ik ben geen ondernemer, maarre... sommige dingen klinken logisch.
10. Houd de moed erin
Ja, da's een fijne... Maar 't komt erop neer dat je wel MOET meebewegen met de ontwikkelingen en flexibel moet zijn: omarm de nieuwe tijd. Bied de klant value for money.

Ik ben geen ondernemer. Maar een aantal zaken klinkt me goed in de oren. De ideeën zijn dan ook opgetekend uit de mond van 'deskundigen'. Wie pikt de ideeën op, in Arnhem? Wie maakt een plan? Wie zorgt ervoor dat jongeren die innovatief zijn, hun kansen kunnen pakken? Ik ben benieuwd of gemeente, verhuurders van panden en middenstand dit soort zaken samen gaan oppakken. Het enige dat ik kan doen is consumeren. Dat doe ik nog steeds met veel plezier in onze binnenstad.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten