vrijdag 21 juni 2013


Crowdfunding eigenaar
boekhandel Ongerijmd succesvol


Begin juni lanceert Theo Beneder, eigenaar van boekhandel Ongerijmd (Nieuwstad 38) zijn plan om zijn eigen boekhandel en de failliete boekhandel Hijman te redden: als 120 mensen hem 500 euro lenen, kan hij met die opbrengst (60.000 euro) beide boekhandels samenvoegen en weer rendabel maken.
Donderdagavond 20 juni loop ik even bij hem naar binnen. Hij vertelt vrolijk dat hij al bijna 60.000 euro heeft opgehaald. "Het gaat heel goed, ik zit tegen de 55.000 euro. Het ziet er goed uit."

Theo Beneder in zijn zaak.Zijn moedige strijd voor het behoud van een goede, gespecialiseerde boekhandel in Arnhem, maakt mij blij en melancholisch. Blij omdat ik het fijn vind dat er iemand is die ervoor zorgt dat voor onze stad ten minste één goede boekhandel blijft behouden, melancholisch omdat ik vroeger graag in boekhandels zwierf. Al die boeken bevatten voor mij nog onbekende verhalen. Dat was spannend. Een winkel vol geheimen. Vrijwel altijd liep ik met een boek de zaak uit. Maar ik beken aan Theo Beneder direct dat ik al sinds vele jaren geen boek meer koop. Ik ben een beetje uitgelezen, geloof ik. Dat geldt voor veel mensen, blijkbaar. Daarnaast heb je natuurlijk de bol.coms en allerlei andere manieren om aan een boek te komen. Zwaar weer voor de boekhandel, dus.


 


Waarom hij deze strijd voert? "Ik leef graag tussen de boeken en de mensen die hier komen om een boek aan te schaffen, zijn leuk. Vaak zijn het mensen met een bijzonder verhaal."
Hoe gaat de samenwerking met Hijman eruitzien? "Hijman is nu voor de tweede keer failliet verklaard. Het plan is dat ik met mijn zaak in hun pand kom. Dat is een goede plek in de stad en er zijn drie ruimtes, dus er is plaats. Samen moeten we weer verder kunnen. Hoe het met het personeel van Hijman moet, weet ik nu niet. Dat moeten we gaan bekijken."
En als het over twee jaar weer misgaat? "Tja..., daar ga ik niet van uit. Maar ik ben altijd bezig om op alle mogelijke manieren geldschieters te zoeken."


Alle lof voor deze knokker. O ja: zoek je een boek? Boekhandel Ongerijmd is gespecialiseerd in poëzie, kunst, filosofie, landschap en geschiedenis. Je vindt er ook veel boeken over Arnhem en Arnhemse zaken. Mijn slogan: Houd Arnhem Ongerijmd, koop hier een boek!

Laat de verbeelding spreken en je geest waaien. Bij Ongerijmd, dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten