donderdag 19 april 2012

200.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte in Arnhem (3)


Mijn blog van 9 april sloot ik af met de vragen: wat gaat er gebeuren met die leegstaande kantoorpanden? En: wie draait er op voor de verliezen?
Toon Verschuren, Senior Adviseur Economische Zaken van de gemeente Arnhem, vertelt dat een gedeelte van de leegstaande kantoorpanden zal worden herontwikkeld. Bijvoorbeeld de Rijkswaterstaattoren bij Winkelcentrum Presikhaaf. Verschuren: "We werken eraan om daar studentenhuisvesting te realiseren. Maar een groot deel van de kantoorpanden leent zich niet voor een dergelijke oplossing."
Wat gebeurt daarmee?
"Er gaat een saneringsslag plaatsvinden en een grote financiële afwaardering. Er valt niet aan te ontkomen dat een deel gesloopt zal worden."


Enorme strop
Die kapitaalvernietiging gaat de gemeente (lees: wij, burgers) niet betalen, gaat Verschuren verder. "Veel kantoorpanden zijn eigendom van grote beleggingsfondsen. Zij blijven zitten met een enorme strop. Die fondsen hebben de vastgoedmarkt nooit helemaal begrepen. Zij hebben verstand van rente, niet van ontwikkelen."
Tja, denk ik dan - wantrouwend geworden na de bankencrisis, die voorkomen is door er onze belastingcenten in te pompen - op de een of andere manier zullen die beleggingsfondsen dat vast wel op de burgers weten af te wentelen.
Verschuren verwacht dat in de toekomst in Arnhem 75 procent van het huidige aantal vierkante meters nodig is voor de kantoormarkt. "De beroepsbevolking krimpt en door het nieuwe werken zijn er veel minder vierkante meters per werknemer nodig."


Herontwikkelen
Oké, studenten dus in de Rijkswaterstaattoren. Zijn er nog andere oplossingen? Verschuren: "Dat hangt sterk af van initiatieven van de eigenaren van de panden. Als zij met goede plannen komen, zal de gemeente die ondersteunen. Sommige leegstaande kantoorpanden kunnen worden omgebouwd voor de detailhandel of tot een appartementencomplex. Er zijn twee aandachtsgebieden waarop wij als gemeente graag inzetten: zakelijke dienstverlening en zorg. Daarvoor kunnen mogelijk enkele leegstaande kantoorpanden herontwikkeld worden. Vooral verschillende vormen van ouderenzorg wordt de komende decennia interessant. Daarin zit groei. We zijn aan het bestuderen of bijvoorbeeld het oude ING-gebouw aan de Velperweg en een pand aan de Groningensingel daarvoor geschikt gemaakt kunnen worden. In Arnhem zetten we in op creatief en groen. Waarom niet ook 'Arnhem Zorgstad'?"

Zal ooit La Mairesse hier nog worden gebouwd? 
En Eurocommerce?
Dat heeft vandaag bij de rechter de boodschap gekregen dat de beslaglegging door een schuldeiser op tientallen kantoorpanden van Eurocommerce, niet wordt opgeheven. Slecht nieuws voor Eurocommerce, dus. De grote jongens beginnen elkaar al op te vreten. Of La Mairesse er ooit nog komt? Ik ben benieuwd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten