zaterdag 27 april 2013


Kunstencluster: Arnhem kan veel beter

Woensdag 15 mei vindt in Arnhem het referendum plaats over het Kunstencluster. Ik stem tegen het Kunstencluster. Dat beschouw ik als een stem voor Arnhem. Omdat:
- Het project Rijnboog Arnhem in z'n geheel mislukt is. Alleen het Kenniscluster is vanuit die plannen verwezenlijkt. Dat Rijnboogproject stamt uit de jaren '90 van de vorige eeuw en is niet verwezenlijkt omdat het slechte en dure plannen waren en de gemeente besluiteloos was. Toen kwam er nog eens de crisis over heen. Toch een slap aftreksel van de oorspronkelijke plannen doordrukken, is treurig verouderd machtsdenken en weinig visionair.   
- Het Kunstencluster is een gemankeerd kunstencluster: schouwburg en Musis willen niet eens meer meedoen! Alleen het Filmhuis en MMKA zullen er hun plek vinden. Het doel wordt niet gehaald.
- Er staan enorm veel gebouwen leeg in het centrum van Arnhem, het Filmhuis kan kiezen waar het in wil trekken. Het Kunstencluster is overbodig én schept nog meer leegstand: het oude museum en het Filmhuis.
- Het MMKA is gevestigd in een fraai pand op een prachtige plek in het centrum, langs de Rijn. Geen redenen om te verkassen.
- Het idee dat het Kunstencluster plotseling veel meer mensen naar Arnhem zou trekken die in de binnenstad geld gaan besteden, is een voorspelling. En voorspellingen zijn slechts voorspellingen. Daaraan hebben de laatste decennia meerdere steden hun kop gestoten.
- MMKA ligt slechts enkele minuten lopen van Centraal Station. Een voordeel. Musembezoekers zouden volgens voorstanders van het Kunstencluster daarna niet even willen teruglopen naar de binnenstad. Dat is dorps denken! In Amsterdam ben je na vijf minuten lopen net bij het Rokin. Een afstandje van niets. En dat zou in Arnhem te ver zijn? Een kulargument en een onderschatting van museumbezoekers. Ik denk dat zij capabel zijn om van MMKA in vijf minuten naar de binnenstad te lopen. Wel slim als de gemeente de route aangeeft of zelfs bijzonder maakt. Ze zou bijvoorbeeld via plakkaten kunnen aangeven dat Engelse soldaten tijdens the battle of Arnhem in '44 via de Utrechtseweg Arnhem binnentrokken. Een wetenswaardigheid extra voor de museumbezoekers. Kortom: maak daar wat van!

Een eenzaam Kenniscluster. Alles wat over is
van de peperdure Rijnboogplannen.

Het Kunstencluster kost 32 of 50 miljoen, afhankelijk van de berekening. Ik vind dat voor een gemankeerd plan dat extra leegstand genereert te veel geld.Terwijl dat geld aan goede alternatieven besteed kan worden:  

- Arnhem heeft volop opleidingen en dus studenten in huis die zich bezighouden met innovatie, creativiteit en duurzaamheid. De gemeente gaat daar terecht prat op en wil dit unique selling point verder versterken. Daar liggen plannen voor: de Coehoorn Noordoost-locatie. Maak dat plan goed. En werkend. Geef jonge studenten/creatieven daar echte kansen. Door hergebruik van leegstaande panden kunnen zij zich daar vestigen. Dat levert bedrijvigheid en levendigheid op. Dat zet Arnhem bij jongeren op de kaart als stad waar innovatie een kans krijgt. Dat kan werkgelegenheid op termijn bieden. Werk dat plan met meerdere partijen goed uit, besteed daar geld aan.
- En als je dan nog wat overhoudt, besteed dat geld dan aan zinnige armoedebestrijding. Want o ja, da's waar ook, Arnhem heeft ook nog 'gewone' burgers die belastingen ophoesten. Laat dat geld werken voor de stad. Niet voor een te dure fantasie van machtsdenkers.    2 opmerkingen:

 1. Gevoed door de betonlobby, en vooral de oude DDR-gedachte van megalomane stads'ontwikkelaars' om alles te centraliseren in grote betonnen bunkers, moet en zal Arnhem architectonisch hét Tsjernobyl van Nederland worden.

  Via drogredenen en bekrompen voorstellingen moeten Arnhemmers keer op keer geloven in waanvoorstellingen welke nu weer werkelijk het mooiste zijn wat de stad vermag te overkomen. Het verleden heeft dat immers bewezen. Uiteindelijk resulteert zulks in een verdere uitbreiding van de beerput die Arnhem heet. Arnhem is na de oorlog architecturaal gezien volledig vernield met name door mensen met een zogenaamde "visie". Wie zijn deze mensen. Laten wij dit nu eindelijk eens inzichtelijk maken opdat Arnhemmers weten wie de werkelijke stadsverraders zijn die de stadjuwelen willen roven en verruilen voor de nimmer aflatende nieuwe holle lelijkheid.

  Als er iets continue vernieuwt in Arnhem dan is het louter en alleen DE LELIJKHEID. Waarom mag een provinciestad niet gewoon provinciestad blijven. Waarom moet het allemaal zo exorbitant, zo protserig, zo geldverspillend. Een haalbaarheidsonderzoekje hier, een betonlobbietje daar. Dit brengt niets voor Arnhem en en alles voor enkelingen die zich graag mogen zelfverrijken middels de zogenaamde vooruitgang. We missen de menselijke maat. Laat Arnhem zich ontwikkelen door de Arnhemmers zelve. Eerder kleinschalig dan grootschalig. Kijk naar steden als San Francisco of Lissabon.

  Hoedt u voor de zogenaamde Culturele Stadsverraders.

  Stadsjuwelen moeten op een beschermde erfcultuurlijst komen om nimmer te worden verkracht door projectontwikkelaars en opgegeilde ambtenaren. Het MMKA functioneert prima aan de Utrechtseweg en moet daar blijven. Ik heb er jaren gewerkt en er naast gewoond en kon de weg naar de stad prima vinden.
  Maar vooral kon ik de trein naar het Westen vinden om mij de rug te keren van iets wat ooit bekend stond als het Mooie Haagje van het Oosten, een waarlijk paradijs van schoonheid en saamhorigheid, bekend in heel de wereld. Maar waar zich als een hardnekkige pisvlek sinds de oorlog een nucleaire ramp begint te ontplooien door stedenbouwkundige amateurs.

  Ja ik kan mij daar kwaad om maken.
  Er mist een controle op architectonische kwaliteit en stedenbouwkundig inzicht.
  Als Arnhem zich Cultuurstad wil noemen dan is het een lachertje wanneer we zien hoe een stad zich zo walgelijk kan etaleren. Dan is er bijna een nieuwe oorlog nodig om die smerigheid met precisiebommen weg te bombarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank eCore voor je reactie. Mee eens dat Arnhem zich verder kleinschalig moet doorontwikkelen door de Arnhemmers zelf. We hebben geen zelfbenoemde kunstpausen en andere bobo's nodig, er is genoeg kwaliteit bij jonge gasten en meiden die echt iets kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen