donderdag 7 februari 2013


Arnhem: wat nu?

Ik leef in mijn stad: ga naar m'n cafeetjes, doe m'n boodschappen bij m'n supermarkt of de markt, pak eens een mooi filmpje, nuil wat met de buren, fiets wat door de stad... gaat allemaal z'n gang, toch?
Maar ondertussen. Ondertussen gebeurt er wat. Zijn er mensen die plannen hebben met de stad. Neenee, ik heb 't niet over de door ons ingehuurde gemeenteraad en wethouders. Die regeren wat, houden 's een toespraakje... smooi toch?
Maar er zijn anderen. Die willen wat. Die willen vaart in de stad, er wat van maken.
O my God: gaat Arnhem de strijd tegen andere steden verliezen?
Zijn we echt van die sloompies? Inactieve lamzakken?

Soms schrijven ze gepassioneerd een blog op Arnhem Direct. Zo ook de afgelopen weken. Jaja, er is de afgelopen jaren wat bereikt. Er is een Musiskwartier, een modekwartier, Gelredome, stadsvernieuwing in Klarendal, Presikhaaf en St. Marten, een Bruishuis in Malburgen, een Kenniscluster, Schuytgraaf, een station dat al 10 jaar half af is... Is dat niet mooi? Nee!, roepen ze. We moeten door! Stilstand is achteruitgang!

Neem Maarten Liesker. Geen idee wie hij is. Wat hij doet. Maar op z'n blog vergeleek hij de ontwikkelingen van Enschede met die van Arnhem. Ik werd er stil van. Wat een lamzakken zijn wij eigenlijk. Waar Enschede daadkrachtig de stad heeft vernieuwd, is Arnhem een ingeslapen zooitje. We knoeien wat met leuke ideetjes zoals 'Jansbeek boven water', het lobbyclubje 'Arnhem wil geen haven' en 'Arnhem wil ook geen kunstencluster'. Maar ondertussen gebeurt er niets: het filmhuis is te klein, de Eusebeus brokkelt af en onze gemeenteraad durft niet te beslissen. We modderen maar door.Effe een flesje Alfa opentrekken bij
zoveel rampberichten over m'n stad.

Pff... effe een flesje Alfa opentrekken. Dat herinnert me eraan dat Arnhem ook al geen eigen brouwerij heeft. Dan lees ik de reacties. Van bevlogen Arnhemmers die van hun stad houden en er wat mee willen. Bob, Paul, Kees, Ilco, Ron, Rene... ze vliegen voorbij. Met goede, leuke, gedurfde ideeën. Ah, dat biertje smaakt alweer beter. Maar ja, woorden zijn maar woorden...

Of neem Wolter de Bes. Ken ik ook niet. Hij maakt zich druk om het feit dat Arnhem compleet de slag mist als er niet op zondag gewinkeld kan worden, als ondernemers in de binnenstad niet vernieuwend durven te denken en de gemeente dat niet faciliteert. Zijn doemscenario: een binnenstad vol lege plekken die zijn regiofunctie verliest en vervalt in een sluimerend bestaan. De schrik slaat me om het hart. Misschien heeft hij gelijk! Snel de reacties lezen, misschien beuren ze me op. Wacht, eerst nog een pilsje...
Kees, Rogier, Ilco, Rene, Jaap, de meesten onderschrijven het betoog: er MOET wat gebeuren! Een Primark, een vijfsterren-hotel, een tram van het Openlucht Museum dwars door de stad naar het centrum... Enthousiast van zoveel ideeën neem ik een grote slok bier. Maar nu de hamvraag: wat is de samenhang in deze ideeën? Is er een masterplan waarin staat hoe Arnhem er in 2025 moet uitzien? Wie gaat die plannen beoordelen? Uitvoeren? Betalen? 
Ik weet het niet. Echt niet. Ik vind het fijn dat zoveel mensen zich druk maken om onze stad. Tuurlijk moet er ontwikkeling zijn. Lijkt me logisch voor een stad.Gelukkig, de Eusebius staat er nog. Met lelijke steigers en al!
Een tikje ontredderd door zoveel plannen en zoveel vragen loop ik de stad in. Daar zie ik de Eusebeus al, nog half in z'n steigers. Ik haal een hap adem, lach en zeg in mezelf 'Jaja, Ernum, er zijn nog mensen die zich om u bekommeren.' Een moeder kijkt me smerig en wantrouwend aan en trekt haar dochtertje dicht tegen zich aan. 

Van schrik maar even gezellig een pilsje halen
en wat kletsen in 't café.
Kom op Ernum, je blijft toch de mooiste!
  

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten