woensdag 12 september 2012


Chinatown, Russische roebels en Gazprom

Er staat wat te gebeuren in Arnhem. Leuk. Ik ben altijd wel in voor wat beweging. Enkele weken geleden kwamen er berichten dat het Gele Rijdersplein het Arnhemse Chinatown kan worden. In het voormalige ABN AMRO-gebouw zou een Chinees restaurant en een handelscentrum komen en in de Looierstraat winkels en talen- en opleidingscentra. Een goed Chinees restaurant erbij is nooit weg en omdat China economisch wereldleider is, lijkt het mij een prima idee om een stukje China in Arnhem te brengen.
Daarnaast: het Gele Rijdersplein is een uitgemergeld, doods plein geworden nu het enorme ABN AMRO-gebouw leeg is. Veel winkelpanden staan te huur, de oerlelijke fietsenstalling maakt het treurige beeld compleet.
Volgens adviseurs van initiatiefnemer Asia Consultancy & Restructuring Group (ACRG) kan het allemaal snel als de gemeente Arnhem aan een aantal voorwaarden wil voldoen.

De trotse Gele Rijder blaast zijn trompetgeluiden
over een treurig plein.
 
Leegstand en...

...om het nog eens extra lelijk te maken een fietsenstalling
die de AKU-fonteinen aan het oog onttrekt.


Bellen dus naar wethouder Van Wessem. Via zijn woordvoerder kreeg ik per
e-mail antwoord op mijn vragen. Van Wessem meldt dat hij de initiatiefnemers eenmaal heeft gesproken en hen heeft uitgenodigd om hun plannen concreter uit te werken. "Dat is op dit moment vanuit gemeenteperspectief de status." (Dit was de stand van zaken ruim een week geleden).

Van Wessem vindt het idee vanuit economisch en cultureel perspectief interessant voor Arnhem. Arnhem heeft sinds 1999 een stedenband met de Chinese stad Wuhan. Het zichtbaar maken van die band vindt hij een aansprekende gedachte en tijdens bezoeken aan Wuhan was het idee al ontstaan voor een soort handelskantoor in Arnhem. Arnhem heeft een vrij grote Chinese gemeenschap en een sterke toename van Chinese studenten aan onze Hogeschool. "Hoe het precies vorm krijgt moet je als overheid niet opleggen, maar aan de markt overlaten."

In die laatste zin zit 't 'm, denk ik. Eergisteren las ik in de plaatselijke media het bericht dat de initiatiefnemers een concreet aanbod neerleggen bij ons gemeentebestuur. Ze willen een helder ja of nee horen. Als er geen helder antwoord komt, haken ze af.
De knellende vraag is: is de gemeente actief en snel genoeg (ondanks dat ze het aan 'de markt' wil overlaten) om samen met het ACRG mooie plannen uit te werken die goed zouden kunnen zijn voor het Gele Rijdersplein en de Arnhemse economie? Politiek en snel... het is niet altijd een even gelukkige combinatie.


Bellen naar het ACRG. Dat valt niet mee. Ik kom niet snel aan een telefoonnummer. Wel vind ik enkele adviseurs van het ACRG. Zij hebben ook nog andere functies, dus zijn ze druk. Maar ik blijf proberen. De aanhouder wint. Want ik word enthousiast van het idee van een Chinatown in Arnhem en heb wel enkele vragen aan het ACRG.
Ook vermakelijk: de reacties op de internetpagina van de Gelderlander. Van negatief tot enthousiast, en vaak met een licht cynisch ondertoontje. Daar zijn we wel goed in...


Als Vitesse eerdaags met Gazprom op het shirt gaat spelen en met die miljoenen doorstoot naar de Europese top en we over een jaar beschikken over een fraai Chinatown, is Ernum weer eens lekker in beweging!
Maar onder één voorwaarde: geen belchinezen op de tribunes van Gelredome. Geen gegok met ons Vites!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten