dinsdag 7 augustus 2012


Eerste Nederlandse atletiekmedaille ever...
uit Arnhem, natuurlijk


Willem van Rekum, Anton en Willem van Loon, Henk Janssen, Wim Bekkers, Rinus van Rekum, Sijtse Jansma en Jan Hengeveld. Acht namen. Zegt 't je iets? Nee?
Mij zei het ook niets, totdat ik erachter kwam dat het acht Arnhemmers waren die tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 zich wezenloos trokken aan een touw. En mooi wel de allereerste atletiekmedaille voor Nederland wonnen.


Politiesportvereniging Amsterdam verpletterd
Hoe moet dat zijn gegaan? Besloten deze acht sterke Arnhemmers die worstelden bij krachtsportvereniging Achilles om serieus aan de Nederlandse voorwedstrijd voor het Olympische onderdeel touwtrekken mee te doen? Was 't een grap? Een weddenschap? Die voorwedstrijd was in Utrecht, mei 1920. En ze wonnen alles, verpletterden onder meer de politiesportvereniging Amsterdam.
Enkele maanden later reisden ze af naar Antwerpen. Niks geen voorbereiding van vier jaar met allerlei coaches, zoals tegenwoordig. Hadden ze verwachtingen? Ik denk het eigenlijk wel, na de overwinningen in Utrecht.


Italiaanse jankers
Dat is dan wel even slikken als je in de eerste ronde direct acht Italianen aan de andere kant van het touw ziet die gezamenlijk zo'n 200 kilo zwaarder zijn. Maar in twee beurten wonnen ze. Volgens Wikipedia wierpen de Italianen zich na het verlies snikkend op de grond. Rare jongens.... Onze jongens zullen wel gegrinnikt hebben, of zoiets.
Daarna tegen acht Engelse Bobbies. Samen maar liefst 300 kilo zwaarder. Zo'n 40 kilo per persoon! Dat was te veel van het goede. In de strijd om zilver en brons trokken onze acht de Belgen omver. Zilver dus. De eerste Nederlandse atletiekmedaille, want touwtrekken was destijds ingedeeld bij atletiek. Hebben ze 't daarna goed gevierd in Antwerpen? Onbekend. 


Petjes in de lucht
Met zo'n medaille om je nek is het natuurlijk leuk thuiskomen! Ineens ben je een bekende Arnhemmer. Toen de krachtpatsers uitstapten uit de stoomtrein, volgde in het station dan ook de onvermijdelijke toespraak van de burgemeester. Daarna begon het volksfeest: toegejuicht worden door duizenden Arnhemmers tijdens een rijtoer door de stad. Dat is even andere koek.
Ik zie in gedachte die huldiging voor me in van die oude, onrustige zwart-witbeelden. Daar zit je dan, in een paardenkar. Blaaskapel ervoor. Langs de weg mannen in zwarte pakken die hun hoed of pet van 'jolijt' de lucht in gooien, vrouwen die klappen, kinderen die juichen. Hier en daar een bekende.
Ik had er op die avond in 1920 wel tussen gestaan. En had ook mijn petje hoog de lucht in gegooid.


Wie weet meer?
Hoeveel Arnhemmers weten hier eigenlijk van? Is er ergens in Arnhem een herinnering te vinden aan deze helden? Ik denk het niet... Daar zijn wij Arnhemmers dan weer niet zo goed in. Als iemand meer weet over die Olympische avonturen: reageer even! Ik wil er graag meer over weten.

Meer lezen over Rinus van Rekum en zijn mannen? Kijk op www.sportgeschiedenis.nl , zoek op 'touwtrekken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten