woensdag 14 maart 2012


200.000 vierkante meter kantoorruimte staat leeg en toch nog een kantoor erbij?
Kantoorruimte te huur. Als je door de stad fietst of loopt, kan het je nauwelijks ontgaan: aan bijna alle grote kantoorpanden hangen borden met daarop deze woorden in vette letters.  De financiële crisis heeft ook in Arnhem toegeslagen.
Ik heb eens even wat uitgezocht: Arnhem kent een leegstand in de kantorenmarkt van ongeveer 200.000 vierkante meter. Die info heb ik van het Aanjaagteam ‘hergebruik leegstaande kantoorpanden’. Ik citeer van hun website: ‘De verwachting is dat bij een oplevende economie maximaal de helft weer een nieuwe kantoorfunctie kan krijgen. Het aanjaagteam wil inspiratie en creatie bieden, een functie vinden en de herbestemming faciliteren voor eigenaren van kansrijke maar leegstaande kantoorpanden in Arnhem.’ Een loffelijk streven.
Dit aanjaagteam bestaat uit verschillende mensen uit het bedrijfsleven (vooral de bouwwereld) en van de gemeente Arnhem.


Verdient de gemeente hieraan?
Opvallend is, dat ondanks die enorme leegstand in kantoorpanden, projectontwikkelaar Eurocommerce toch aan de Sonsbeekzijde van het nieuwe station, een spiksplinter nieuw kantoorpand gaat bouwen met de fraaie naam La Mairesse. Waarom?, denk je dan als gewone Arnhemse burger. Is dat niet een enorme verspilling? Een bedrijf dat zich in Arnhem wil vestigen kan toch kiezen uit al die leegstaande kantoorruimtes? Dan kan er achter het station misschien een mooi open veldje blijven. Of verdient een projectontwikkelaar in deze slechte tijden nog steeds aan nieuwbouw? En wat vindt de gemeente hiervan? Verdient de gemeente hieraan? Van wie is die grond eigenlijk? Vragen, vragen….

Nog meer leegstand?
Bellen naar de gemeente. Helaas, degene die voor de gemeente Arnhem in het Aanjaagteam zit, is in bespreking. Morgen is hij op pad, overmorgen vrij. Later bellen, dus.
Dan Frank Donders, van Frank Donders Projectontwikkeling, lid van het Aanjaagteam.
Hij bevestigt dat er rond de 200.000 vierkante meter leegstand is op de kantorenmarkt in Arnhem en dat het aanjaagteam tot nu toe nog geen grote concrete successen heeft geboekt. “Er is weinig reden voor optimisme hierover”, zegt hij.
Over La Mairesse zegt hij: “Dit is een moeilijke kwestie. Misschien wil een bedrijf zich hier alleen vestigen in een nieuw pand. Het is wel een maatschappelijk thema: het is bijna onfatsoenlijk om bij te bouwen met het risico van nog meer leegstand. Daarom denk ik dat Eurocommerce dit pand niet voor de ‘voorraad’ bouwt maar hiervoor al een klant heeft.”


Het antwoord
Bellen dus naar Eurocommerce. De medewerker die me meer kan vertellen is in vergadering. Ik krijg zijn e-mailadres en mail hem de vraag: waarom bouwt Eurocommerce een nieuw kantoorpand in Arnhem terwijl er 200.000 vierkante meter kantoorruimte leeg staat?
Een logische vraag, toch? Ik heb het antwoord nog niet binnen. Wordt vervolgd.2 opmerkingen:

  1. Inderdaad, wie moet daar allemaal in gaan werken? Ben benieuwd naar de antwoorden van de heren/dames projectontwikkelaars.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was afgelopen weekend in Arnhem. Met de trein van Velp naar het hoofdstation Arnhem gegaan. Ik zag daar bij het station twee hele grote kantoorflats staan. Ik geloof niet dat die helemaal als kantoorruimten gebruikt worden. Dus nog plaats genoeg i.p.v. nieuw te bouwen deze ruimten eerst benutten. Lijkt met weggegooid geld.

    BeantwoordenVerwijderen