woensdag 26 december 2012


De nieuwe burgemeester: ik heb hem/haar!

Volgend jaar krijgen we een nieuwe burgemeester. Via onder meer www.arnhem.nl  hebben wij Arnhemmers zelfs inspraak. Nou weten wij burgers dat politici die ons inspraak 'bieden' daar vervolgens niets mee doen. Het zijn politieke kraaltjes voor het 'domme volk'. Zie het referendum in Arnhem over de haven, waarbij je tussen 'ja' en 'ja' kon kiezen, de volksraadpleging over de vraag of we in de huidige EU willen (meer dan 60% was tegen, wat deden de politici? Ze lachten ons uit en deden het toch!) en de potsierlijke 'keuzes' in Utrecht en Eindhoven voor een nieuwe burgemeerster: er was keuze tussen een PvdA'er en een... PvdA'er. 


Welke nieuwe burgemeester bouwt de unieke
combinatie van groene én moderne stad verder uit?
Onze mooie Rijnkade: lekker zo laten.
Oke, de inspraak in Arnhem dus. Drie multiplie choice-vraagjes, waarbij je kunt kiezen uit sturende antwoorden, en twee open vragen. Nounou, 't is me wat! Daar is hard aan gewerkt.
Maar vervolgens: wat gaan ze hiermee doen? En wie zijn 'ze'? Krijgen we de uitslag? Gaat een commissie nu aan de hand van onze antwoorden op zoek naar een burgemeester? Tuurlijk niet. Ook hier geldt: inspraak geeft de politici zo'n fijn gevoel van democratisch bezig zijn. Daarna komt wat achterkamertjespolitiek en vriendjespolitiek waarbij de belangen van Arnhem en zijn inwoners niet meespeelt, en hup, het volk is weer beetgenomen. Lol!


Maar oké, ik speel het spelletje mee. Ik mag meedenken, dus gemeente Arnhem, hier komen mijn wensen. Arnhem is een godvergeten lekkere stad, dus kom niet aan met een of andere druiloor die deze stad niet kent of snapt.
Hij/zij moet lijken op:
1. oud-burgemeester Matser. Een echte Arnhemmer met liefde voor onze stad en voor de 'gewone Arnhemmer'. Daadkrachtig, zeker ook om in Den Haag aandacht voor onze stad te vragen.
2. Edwin Rijkaart. Een vindingrijke en geniale ondernemer: onder meer de bedenker van Buienradar. 
3. Marga Klompé. De eerste vrouwelijke minister in Nederland en Arnhemse. Zij wist de wegen naar Den Haag te vinden en kon tamelijk dwingend zaken regelen.
4. Theo Janssen. Lekker eigenwijs, heel Ernums. Laat zich door niemand wat zeggen, gaat zijn eigen gang en schittert in zijn geelswerte Vitesse-shirt.
5. Johnny van Doorn. Dichterlijk, expressief, krachtig.
6. Familie van Hooff. Ondernemend en altijd vernieuwend.
7. Pierre Janssen. Hij verklaarde kunst op een gewone, maar gepassioneerde manier voor iedereen. Jaja, politici, daar kunnen jullie veel van leren.
8. Linda Wagenmakers. In haar musicaloptredens verovert zij de harten van mensen.
9. Hendrik Lorentz. Een geniale denker, Arnhemmer die de Nobel-prijs won.  Einstein zag tegen hem op. Hij was politiek actief: volksopvoeding had zijn grote belangstelling. Voor de politici van nu: volksopvoeding is iets anders dan volksverlakkerij.
10 Ome Joop (van de Tour). Een groot hart voor mensen die het niet makkelijk hebben.
11. Henk van Arnhem. Zijn balletjes gehakt op stadion Nieuw Monnikenhuize waren de de lekkerste van Nederland. De maag wil ook wat... 
12. Andy van der Meijde. Omdat wij Ernummers ook wel 's willen lachen...


Zo. Gooi deze karaktertrekken van twaalf Arnhemmers in een cocktailbeker... even lekker husselen en hop: daar hebben we onze burgemeester (hij/zij)!
Ben ik nog een karaktertrek van een BA 'er (Bekende Arnhemmer) vergeten? Vertel 't me! Ik ben benieuwd!Onze eigen hiphopper cHACk (Lexie) weet
het Arnhem-gevoel  precies te verwoorden. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten