donderdag 18 oktober 2012


Blijf van Mart Smeets af!

Zo. Ik ga het doen. Mart Smeets verdedigen. Mijn mede-Arnhemmer krijgt de laatste weken zoveel stront over zich heen dat ik het genoeg vind. Het instituut-Smeets wankelt. Meestal vind ik het mooi als een oud en overbodig instituut valt. Maar nu niet.


Geboren Arnhemmer Mart Smeets in de tuin
van het huis van zijn grootouders in Arnhem.
Foto's genomen uit het boek 'Monnikenhuize,
afscheid van een voetbalstadion'. Originele foto's:
 fotograaf Cees Mooij
Sinds dopey Lance Armstrong door een dozijn ouwe vriendjes is verlinkt en zelfs de internationale wielerbond nattigheid voelt, lijken de wolven in het bos hun kans schoon te zien. Armstrong-bewonderaar Smeets wordt nu genadeloos gepakt.

Ja, Smeets is vaak irritant. Hij vindt zichzelf erg tof en heeft dit jaar op onbeschofte wijze jonge vrouwen als Eva Jinek en een of andere volleybalster die de OS niet haalde, te kakken gezet. Hij gedraagt zich vaak als een arrogante kwal. Hij deed het als ouwe man met Ria Visser. Zie je 't voor je? Bah.
Tijdens zijn 'Tour-avonden' beuzelt hij vaak maar wat door en als voetbalverslaggever hitste hij jaren geleden in Kerkrade bij een wedstrijd tussen Oranje en die Mannschaft de supporters van beide teams op tot een geheel overbodige voetbalrel. Natuurlijk niet echt, maar o, het zou zomaar kunnen... Een valse journalistentruc.
Hij was ondersteboven van Lance Armstrong, liep zelfs met zo'n raar geel bandje om de pols. Armstrong veranderde de sportjournalist in een groupie. In DWDD zei Smeets: eigenlijk zouden er nu sportjournalisten moeten opstaan die zeggen: ik word onderzoeksjournalist. Waarmee Smeets ruiterlijk toegaf dat in ieder geval wielerjournalisten weinig echt journalistiek bloed hebben.


Smeets houdt soepeltjes een balletje hoog
in Nieuw Monnikenhuize, het oude Vitesse-stadion.
Oké. Allemaal waar. Maar Smeets verstaat ook als geen ander de kunst om je als kijker mee te voeren bij waanzinnige sportprestaties. Hij trekt je moeiteloos mee in dat magische moment. Bij Sven Kramer, bij Armstrong... hij kan je de wereld doen vergeten. Door zijn ongetemperde enthousiasme en quasi verbazing hoe-het-nou-toch-kan-dat-Kramertje-weer-sneller-gaat, voert hij je naar de zevende sporthemel. Ben je los van de aarde. Dat kan alleen Mart Smeets, sukkels!

Dus al die mensen met hun Smeets-moppen, sportjournalisten die de veters van Smeets' schoenen niet eens mogen strikken met hun anti-Smeets-columns, de Smeets-bingo met Smeets-cliché's, de Smeetsmakelijk.nl, het Mart Auf Wiedersehen Smeets facebook... wat flink allemaal zo ineens! Had dat gedaan toen Smeets nog in volle glorie over jouw teeveetje denderde. En niet nu, nu hij plots een aangeslagen oude man is. Laf om 'm dan met z'n allen als een roedel valse wolven in zijn nek te bijten. Maar ik zeg: poten af van deze mede-Arnhemmer! Zo. Mag ik dat zeggen? JA, dat mag ik zeggen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten